Gott Nytt År!

Året 2020 har inte varit något annat år likt vilket tyvärr inte kunnat gå någon obemärkt förbi. Vi får hålla tummen att kommande år blir bättre för alla.

Trots omständigheterna har det ändå bjudits på en del fina upplevelser och minnen med hundarna och här kommer en resumé för det gångna året.

I början av januari fotade vi en ny bild på Oda i utställningsposé som snart då skulle bli 8 månader gammal.

Under början av året blev det även en del tid som spenderades i skogen med Oda framförallt och en dag i skogen med bästa vännen tackar man ju sällan nej till. ??

Då som nu. Vänner i vått och torrt. ? Lilla A blev en stor favorit direkt i valplådan och det fortsätter så, himla fint att se!

Den 21 januari fyllde Ila hela 10 år! Det firades såklart med pompa och ståt! ❤️?

Häljumbergets A-Oda BIR-valp, HP och BIS-valp 1! Domare: Bo Paulsson.
Häljumbergets A-Oda BIR-valp, HP och BIS-valp 1! Domare: Bo Paulsson.
BIR: J SE JV-19 Trappers Adventure’s Duje Doj. BIM: NORD V-15 SE VCH RLD N GW-17 VDH CH WW-17 SE J(LÖ)CH SE UCH C.I.B. Svartkärrets Axa. Grattis!
Vandringspris vunnet 1 år av Axa från Björnjägarens Kennel.
Häljumbergets A-Hälga 2:a bästa tikvalp med HP. Handler för dagen var Leif. Domare: Bo Paulsson.

I slutet av januari var det dags för en älghundsutställning i Hudiksvall och vilken dag det blev i vänstervarvet för oss! ?? Från vår uppfödning deltog Häljumbergets A-Oda och Häljumbergets A-Hälga i valpklass samt deras mamma NORD V-15 SE VCH RLD N GW-17 VDH CH WW-17 SE J(LÖ)CH SE UCH C.I.B. Svartkärrets Axa och självklart även vår veterantik DK V-16 RLD N RLD F RLD A SE VCH SE VV-18 NORD VV-19 Dahlholmens Ila.

Hälga och Oda var först ut. Oda vann valpklassen med HP och Hälga blev 2:a bästa tikvalp med HP och båda med mycket fina kritiker. I BIR och BIM-valp vann Oda över hanen och blev därmed BIR-valp och slutligen blev hon också BIS-valp 1 av 17 anmälda valpar! Så himla roligt! ?? kan inte ta in det riktigt… det är fjärde gången hon blir BIS-valp!

Efter en stunds väntan var det dags för Axa och hon fick excellent CHKL, CHKK 1, CK och blev bästa tik och slutligen BIM!  Ila fick excellent VETKL, VETKK 1 och blev Bästa Veteran! ?

Domare för dagen var Bo Paulsson och det blev en dag vi sent ska glömma!

Fint vandringspris från Björnjägarens Kennel fick också följa med hem tack vare Axa! ?

I början av februari såg det ut såhär. Egentid kan innebära ringträning och därefter en promenad på en relativt ny sträcka som gav bra miljöträning med bland annat skidåkare, andra hundar och änder på det. ?

I början av året passade vi, tillsammans med Häljumbergets A-Sally och hennes familj, på att träna en del inför utställningar. Här är Häljumbergets A-Sally snart hela 9 månader gammal.

Februari bjöd även på vårlikt väder på promenaderna och det var himla härligt. Något både två- som fyrbenta uppskattade! ?

Häljumbergets A-Oda Bästa Junior, BIR och BIS på sin officiella debut 9 månader och 1 dag gammal!
Häljumbergets A-Oda Bästa Junior, BIR och BIS på sin officiella debut 9 månader och 1 dag gammal! BIM: J Breheimens Arras.

I februari var det dags för Oda att göra debut i juniorklass, endast 9 månader och en dag ung, och vilken dag det blev på älghundsutställningen i Gideå! ?  Det kunde inte ha gått bättre. ? Hon blev Bästa Junior, BIR och slutligen BIS 1 av totalt 136 st älghundar. Älskade hund! ? BIM blev fina J Breheimens Arras, grattis! Domare: Thomas Eriksson.

Axa fick excellent CHKL och Ila VG i VETKL.

Bjuder även på ett par foton på Oda som en kväll bjöd på en härlig fotosession.

I slutet av februari hade Njurunda Brukshundklubb årsmöte och årets hundar för 2019 blev presenterade. Finaste och fantastiska Ila med mig som förare blev utsedd till Njurundas 2019 års bästa rallylydnadsekipage i avancerad klass! ?? tänka sig vad en gråhund kan! Så roligt ?

Den fina tulpanbuketten fick också vara med i bild som jag fick vid avtackning av mitt styrelseuppdrag som numera tidigare sekreterare för klubben. ?

Livsnjutarn’ Axa! ❤️ en stabil, tillgiven och genomsnäll tik som finner sig i alla situationer. Hon har en stor arbetsmotor men har den fina förmågan att även kunna koppla av när hon ska göra det. Är lyckligt lottad att få bygga upp en grund för kenneln på dessa egenskaper då hon är vår nuvarande avelstik.

Mars månad startade med ännu mer ringträning och att få spendera en kväll med tösen Oda på ringträning är inte helt fel. ??

I mars gick vi även till ett av våra smultronställen och bara njöt av tillvaron. ☀️

Den 26 mars fyllde Axa 6 år. Hon som är fantastisk på många olika sätt både i hemmet och i skogen, rolig, smått knasig och framförallt med hjärtat på rätta stället, så skulle man kunna beskriva henne lite kort. Lyckligt lottad över att få äga denna fina tik. ❤️??

I april var det dags för brudarna att önska en glad påsk! ??

I april gjorde vi även ett tappert försök i alla fall till något som ska likna en ståbild… ? Häljumbergets A-Oda snart 1 år gammal. ❤️

I maj skrev jag denna text och mindes tillbaka till när det var dags för kennelns första kull att se dagens ljus: Om några timmar för ett år sedan, närmare bestämt den 8 maj 2019 klockan 04:35 var datumet och klockslaget som kennelns första valp fick se dagens ljus, vår Häljumbergets A-Oda. Efter ett par timmars sammandragningar och krystande av Axa efter att Oda var född kom det ändå ingen fler valp så vi beslutade för att åka in till veterinären och där visade det sig på röntgen att två av valparna ville ut ur livmodern samtidigt, vilket förstås inte går, så på eftermiddagen runt klockan 15:00 kom personalen med tre små fina flickor till efter akut kejsarsnitt och alla levde och mådde fint, tik som valpar! ❤️ Det var en stor och minnesvärd dag som uppfödare och det känns då inte som ett år tillbaka, utan mer som igår.

Den 8 maj fyllde denna härliga, helt underbara och roliga fröken 1 år! Stort grattis till Oda! ❤️? Självklart också de lika fantastiska systrarna Sally, Allie och Hälga fyllde år då! ?

Den 10 maj hade vi bokat in för ett besök i Ockelbo Älgpark med en kullträff för A-kullen. Så himla roligt och trevligt! ? Hundarna skötte sig verkligen bra och fick fina lovord från instruktören Petter. Genomgående för hela kullen är att de är lugna i upptaget och presenterar sig för älgarna, bra hörbarhet och täthet i skallet, läser av situationen och samtliga innehar stor jaktlust. Allie och Hälga gick även att kalla in, Oda tvekade lite grann på den biten så det får vi jobba mer med och likaså för Sally. Var ju roligare att skälla… ? Filmklipp på varje enskild hund går att se på kennelns Facebook-sida: https://www.facebook.com/haljumbergetskennel/

Är glada och nöjda uppfödare till denna fina kull med ägare som är engagerade och ser individen i sin hund.

Under våren gick Oda och jag en vardagslydnadskurs och fokus för oss låg väldigt mycket på inkallning i olika situationer och diverse störningar. Den satt ju så fint på klubben men den ska ju även vara behjälplig vid andra tillfällen och framförallt i skogen. ?

Är för övrigt nästan sådär löjligt stolt och glad över hennes mentalitet. Orädd, nyfiken, glad, med på alla upptåg nya som gamla, lättlärd, trygg, stabil och har en vilja av stål men även den fina sidan att kunna lyssna. Älskade Oda vad jag är glad över dig. ❤️

I maj tog Oda ett dopp i det blå och visade att inte är hon någon badkruka heller. ??

Först ut att röntga höfterna var Häljumbergets A-Hälga och det visade sig vara de finaste spirorna som går att ha och därför blev resultatet HD grad A! ??

Den 29 maj var det äntligen dags, enligt progesterontestet, att bege sig norrut för parning med FI DCH Haukkutassun Rekku.

Så i slutet av maj var Axa parad med Rekku och en spännande tid väntade, hade hon blivit dräktig eller inte. Den eviga frågan innan tecknen och magen börjar visa sig. Kan inte nog tacka Ingemar, Peter Wittikko och såklart Rekkus ägare Janne Rapo som gjort detta möjligt. Även till er andra som på något sätt hjälpt oss, ingen nämnd och ingen glömd. ❤️

Vackra Oda i grönskan. ❤️

Underbara Ila! ❤️

Den 1 juni blev även Häljumbergets Allie röntgad och det visade sig även där vara de finaste, HD grad A! ??
I juni gick vi en promenad som gör skillnad, en promenad till förmån för de hemlösa hundarna på Hundstallet. Alla kan vi göra något. ? #agriahundpromenad.
Träning ger färdighet. Så enkelt är det, det finns inga genvägar. I somras gjorde Oda mig till kanske den stoltaste matten på länge. All den tid vi och vår instruktör Ylva har lagt ned på att få inkallningen att sitta i varje situation, oavsett vad, det visade Oda på att det går. Även under pågående jakt, visserligen av en fågel, men hon hade lika gärna kunnat fortsätta jaga tills den lyft. För så inne i jakten var hon. Men istället tvärvände hon när jag visslade i tomhylsan och kom som ett skott till mig. Det fina i det här är att jag även fick ett kvitto på att vår relation är så betydande att hon värderar den mer, när jag ber henne om det. ? ?
(Arkivbild från i vintras och ska även tillägga att allt var utom fara för fågeln).

Fröknarna önskade en glad midsommar i sköna juni.?☀️?

Vackra och kloka Oda i midsommargrönskan. ??☀️

Under sommaren blev det en hel del badtillfällen och simträning för fröknarna. Axa var såklart endast kapten och höll koll på de övriga i förhoppning om att hon var dräktig.
I juni röntgades Häljumbergets A-Sally och så roligt att det även där blev HD grad A! ??
Bild på Axa som  gick in i femte dräktighetsveckan och dygn 28 den 27 juni.
Den 2 juli blev Axa konstaterad dräktig med ett ultraljud. Alla hjärtan slog så fint och veterinären kunde se flera fosterblåsor. ?❤️
Axa:s valpmage växte snabbt och blev otroligt stor. Sista bilden blev fotad när det var tre veckor kvar innan beräknad valpning.
Här var det endast några dagar kvar, det skulle bli spännande att se vad som dolde sig därinne. Här gick det att känna fosterrörelser så snart man lade handen på magen, så mysigt!
Valplådan passade vi på att bädda en stund innan beräknad ankomst och Axa trivdes fint i den, hon mindes nog sedan förra gången. Det är ju otroligt viktigt att tiken känner sig trygg och kan koppla av i sin valplåda. ?
Så var det slutligen dags för sista valpen ur A-kullen att höftledsröntgas och det visade sig bli A även för vår Häljumbergets A-Oda! Hurra så roligt! Fantastiskt resultat! ❤️
Så äntligen! Den 29 juli, tre dagar innan beräknad födelsedatum, föddes Häljumbergets B-kull! ❤️? Allt gick fint både med valpning och de tre kritiska dygnen samt såklart gick allt fint med Axa och det kändes så skönt! Det blev åtta helt underbara små varelser som kom till världen, 5 hanar och 3 tikar. Så ljuvligt! ❤️
Här var några smakprov från valplådan och veckobilder på dem. Fler kommer senare, men nu till andra nyheter.
I somras genomförde Häljumbergets A-Hälga BPH med fint resultat!
I augusti var det äntligen dags att kroka lös kopplet Oda sökte på fint, en tur på 45 min och en annan söktur på 30 min.
Några fler foton på valparna, som vanligt går det otroligt snabbt, både med utveckling och med tiden som formligen rusar iväg.
I början av september började nedräkningen för den stora premiären med våra älghundar. Oda har haft ståndskall och gångstånd på älg, om än inte allt för lång stund men så var det första riktiga kontakten också. Sally har haft gångstånd i 25 minuter på en troligtvis stött älg och har ett stort sök, som längst har hon varit ute på 6 km. Allie har fått upp älg på 1200 meters avstånd, dock skenade det iväg, där hon följde med i 6 km med perfekt återgång. Sedan började fröken att löpa. Hälga fick idag upp ett spår av älg som hon följde i 5 km innan hon vände med perfekt återgång. Det är roligt att se hur de utvecklats och kommer att utvecklas fortsatt. På bilden syns Hälga.
På självaste älgjaktspremiären visade Ila att gammal är äldst.  Det blev en älgkalv fälld för Ila under den förmiddagen. ??
I september hade samtliga valpar fått sina namn klara av sina familjer, vem som blev vem återstod dock att se fortsatt. ?

Hanarna döptes till: Häljumbergets…
– Baron
– B-Gibbs
– B-Nils
– Boss
– Basco

Tikarna döptes till: Häljumbergets…
– Boo
– Bitte
– Bianca

Och alla blev godkända av SKK. ?

Några fler foton på valparna, sex veckor unga.

Ila ångade på i september under jakten. Efter att ha sprungit med den runt en stor del av marken blev det först gångstånd och till slut stopp och ståndskall i en timme innan en jaktkompis smög in på ståndet. Väl där hade älgen gått lös och Ila mötte upp jaktkompisen och var nöjd för dagen. Hon är inte så ung längre vår fina veteran på snart 11 år. ❤️

Så blev valparna sju veckor gamla och vemodet började stiga hos oss uppfödare, att lämna ifrån oss dessa underbara och älskade valpar. Men det gäller bara att stålsätta sig och påminna sig om att de kommer till fina nya hem! ❤️

Samtidigt jobbade Ila på fint i skogen och här hade en gallko blivit fälld för henne.

I september blev en älgkalv fälld för Häljumbergets Allie på ståndskall, vilket var himla skoj! Grattis igen!

Den 23 september var det dags för de första valparna att lämna oss för deras nya hem och äventyr!

Tik med rosa halsband – Häljumbergets Boo. Flyttade till Anita Skedsmo, Norge. Där kommer hon att få bo tillsammans med bland annat Årets jakthund i Norge vid namn ”Kompis”.

Hane med mörkblått halsband – Häljumbergets Basco. Flyttade till Frida och Håkon Engernes med familj, Norge. Han kommer även att tillbringa en del av sin tid hos Lena och Hasse Forsgård i Jönköping, Forsgårdens Kennel. Cirkeln är sluten eftersom de äger valparnas morfar Izo och Frida och Håkon har ägt valparnas gammelmorfar Gråtind.

Tik med rött halsband – Häljumbergets Bitte. Flyttade till Elisabeth och Birger Sandin, Boden. De innehar kennelnamnet All In Sanelis och förhoppningen är att Bitte ska bli deras start på en gråhundsuppfödning så småningom.

Två dagar senare var det dags för fyra valpar att lämna boet.

Tik med orange halsband – Häljumbergets Bianca. Flyttade till Tomas Larsson, Överkalix, Klippets Kennel. Förhoppningen är att Bianca ska bli kennelns nya avelstik.

Hane med svart halsband – Häljumbergets Baron. Flyttade till Karl Dahl Wallin, Vetlanda. Där kommer Baron bland annat att få bo tillsammans med en tidigare älghunds SM-deltagare och släkting Lalabons Coda.

Hane med grönt halsband – Häljumbergets Boss. Flyttade till Mikael Lundberg, Luleå. Där kommer han att få bo med familjens andra gråhundar och där husse har stora planer inför framtiden med lille Boss.

Hane med ljusblått halsband – Häljumbergets B-Gibbs. Flyttade till Gösta och Heléne Åkerlund med familj, Piteå. Där kommer han att få en stor och härlig flock att bo med. Bland annat med gråhunden Spaik.

Dagen efter var det dags för den sista valpen att hamna hos sin nya familj. Hane med grått halsband – Häljumbergets B-Nils. Flyttade till Zarah och Michael Svensson med familj, Örnsköldsvik. Där kommer Nisse att få bo ett härligt hundliv tillsammans med familjen och deras andra gråhund Dahlholmens Qurt. Husse har planerat att om två år delta på älghunds-SM, får hoppas det går i lås! ??

I oktober fortsatte vi såklart att jaga älg och en otroligt grann 16-taggare blev då fälld för Ila. ??

Det blev även premiärsläpp för Axa i oktober efter dräktighet och valpar. Hon var jaktsugen och bara några minuter efter släpp var det upptag på ko och kalv som husse fick möjlighet att avsluta! Extra kul då de var inbjuden på jakt. ??

November bjöd också på fina jaktdagar. Efter ett fint spårningsarbete av Ila på ko och kalv släpptes hon eftersom det tidigare varit så nära en hårt trafikerad väg och efter ett par hundra meter kom ett lugnt och fint upptag. Det gick i sakta gångstånd varvat med ståndskall i 45 min rakt mot en postare som smög på. När han var 65 meter ifrån ståndskallet gick det lös i gångstånd och till slut sken tills de båda fälldes av andra postare. ?

I början av november blev också en kviga fälld för Axa, efter det tog hon upp en fin tjur som pappa hade kunnat få fälla för henne om inte tilldelningen var fylld. Medan Oda besökte Ockelbo Älgpark den dagen och det gick jättebra! Hon har fina egenskaper och en av de egenskaper som jag är mest nöjd över är att hon är lugn i upptaget. Jobbar sig successivt fram till älgarna och släpper några skall innan det ökar tills det är fullt ståndskall. Alltid lika intressant att få ta del på så nära håll hur de arbetar. ? Film från älgparken finns på vår Instagram @haljumbergets.

Allie.
Sally.

November bjöd på härliga jaktdagar för A-kullen också! En dag blev det fällt en varsin älgkalv för Allie och Sally. För Allie blev det en kalv på gångstånd och Sally skällde ståndskall i upptaget och efter 1 h smög husse Åke på och var inne på 30 meter men det var för tätt så då gick det lös på en passkytt som fick fälla en kalv för henne!

Stort grattis och bra jobbat! ?

I slutet av november fälldes en älgkalv för Axa efter ett gott arbete. ?

Den 29 november blev valparna ur B-kullen 4 månader gamla och då gjorde Häljumbergets Boo med ägare Anita Skedsmo utställningsdebut i Norge och slår till med att bli BIR-valp och sen BIS-valp 1 i Norge! ?? Här ställs hon av Henriette, så flink. ?

Helt fantastiskt, vilken start! Stort, stort grattis från otroligt glada och stolta uppfödare! ??

Så blev vi inbjudna på jakt och Ila ordnade fram en kviga som fälldes för henne under den förmiddagen. Det var Ilas sjätte fällda älg för säsongen. Still going strong! ??

I december gick Häljumbergets Allie med husse ett godkänt särskilt älgspårprov, stort grattis! ?

Även denna jaktdag var vi inbjuden på jakt och Axa jobbade på fint med ko och kalv men tyvärr stod det på fel mark så inget avslut blev det denna dag. Men Axa var nöjd ändå skulle jag tro. ?

Oda fick även hon komma ut och skälla lite älg i december. Har inte haft med henne under gångerna vi jagat med jaktlaget då vi istället har haft förmånen att gå ut själva och jagat kalv med henne.

Till sist önskade gänget tillsammans med kompisen Aslan en god jul!

Det har som sagt, ändå bjudits på fina minnen och upplevelser med hundarna, trots det gångna året som inte varit likt något tidigare år vi varit med om i alla fall. Vi är stolta och glada över både Ila, Axa och Odas prestationer och tacksam för att de förgyller våra dagar i ända, men lika stolta och glada är vi över våra valpar ur A- och B-kullen. Nu håller vi alla tummar och tassar för att året 2021 blir så bra för alla! Med det sagt vill vi önska Er alla ett riktigt…

GOTT NYTT ÅR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *