Årets höjdpunkter 2018

Vilket fint hundår 2018 varit på många olika sätt och vi är så tacksamma för att få äga dessa två töser som gör så att vi får möjligheten till så många fina och roliga minnen.

I början av året blev det en del träning med skidorna och sparken, där hundarna fick trava bredvid. Vilket var mycket uppskattat och ett utmärkt komplement till cykelträning etc.

I slutet av januari var det dags för utställningen i Hudiksvall och där blev Axa BIM och fick vandringspris från Björnjägarens Kennel. Ila debuterade i veteranklassen eftersom hon fyllde 8 år strax innan. Det gjorde hon med bravur och slutade bakom Axa som 2:a bästa tik! 🙂

NORD V-15 SE VCH RLD N GW-17 VDH CH WW-17 SE J(LÖ)CH Svartkärrets Axa.
DK V-16 RLD N RLD F SE VCH SE VV-18 Dahlholmens Ila.

Kvällen innan utställningen i Hudiksvall tävlade jag och Ila för första gången i fortsättningsklassen i grenen rallylydnad och där fixade vi ett kvalificerat resultat med 88 poäng! så himla roligt! 🙂

Några veckor senare var det dags för utställning i Gideå och där kniper Ila BIM-rosetten och Axa blir tredje bästa tik, båda med en underbar fin kritik av domare Patric Ragnarsson.

Ila’s kritik:
8-årig veterantik. Utmärkt typ. Härliga proportioner i glimrande guns, heder till ägaren. Välformat feminint huvud. Mörka vackra ögon, små fina välplacerade öron. Bra mask, bra bett och fint uttryck. Utmärkt hals och stram överlinje. Flott resning, välformad bröstkorg. Harmoniska vinklar fram och bak. Utmärkta ben och tassar. Bra pälskvalité. Utmärkt svans, rör sig med bra stil och steg och fortfarande spänstigt. Välpresenterad.

Axa’s kritik:
Tik av utmärkt typ. Fina proportioner, välformat feminint huvud. Mörka fina ögon. Välplacerade öron. Fin mask, bra bett och utmärkt hals. Flott resning med stram överlinje. Välformad bröstkorg. Harmonisk vinklad fram och bak. Härlig lårbredd. Låga fina hasor. Bra pälskvalité. Bra färg och svans. Rör sig med utmärkt stil och steg. Utmärkt temperament. Välpresenterad.

BIR: Dahlholmens Qasper BIM: DK V-16 SE VCH RLD N RLD F SE VV-18 Dahlholmens Ila.

Vi passade också på att gå en massa promenader och busade i den stora mängd snö som fanns då.

I april var vi på utställning i Ockelbo och även där knep Ila BIM-rosetten och Axa kom strax efter som andra bästa tik.

DK V-16 SE VCH RLD N RLD F SE VV-18 Dahlholmens Ila.
NORD V-15 SE VCH RLD N GW-17 VDH CH WW-17 SE J(LÖ)CH Svartkärrets Axa.

Påväg hem stannade vi till hos min syster med familj och så tjejerna träffa deras valp, Aslan. Såklart fotade vi en gruppbild på dem!

Axa, Ila och Aslan.

Dagen efter tävlade Ila och jag rallylydnad och efter de två banorna på 94 respektive 83 poäng kunde hon tituleras RLD F. Vilken helg och känsla! 🙂 inte nog med det, vi kvalade även då in som delad 1:a plats till Agrias rallylydnadscup för förare som är under 25 år. Samt fick en delad tredje plats med våra fina 94 poäng på bana A.

Min finaste Ila.

Så är det också viktigt och roligt med lek och lärande…

Snurra runt.
Läggande.
Axa får sig en liten promenad.

…Men också med lek bara ”syrrorna” emellan.

I maj var det återigen dags för utställning och denna gång bar det av till Östersund. Där blev Axa BIR och BIS 2 och Ila blev andra bästa tik för domare Kerstin Henriksson. Så roligt och minns att det var så vackert väder dessutom! 🙂

Axa BIR för domare Kerstin Henriksson och BIS 2 för domare Aina Lundmark.
NORD V-15 SE VCH RLD N GW-17 VDH CH WW-17 SE J(LÖ)CH Svartkärrets Axa.
DK V-16 SE VCH RLD N RLD F SE VV-18 Dahlholmens Ila.

Bjuder också på ett par ”kompisbilder”.

Ila och Axa tillsammans med tre av mina syskonbarn.
Aslan, Ila, Axa och Dante.

På sommaren brukar det bli simträning för det är i regel för varmt för cykelturer då.

Här kommer vi!

I juli hade vi finbesök av J Kyrönmäen Vv Lana som bodde hos oss några dagar.

Damerna poserar så fint så!

Träningen fortsatte och det varvades med cykelturer, promenader och simning.

Man blir törstig efter en cykeltur.
Så även efter en promenad.

I augusti deltog Ila och jag i ungdoms-SM i rallylydnad som höll till i Gävle. Jag var rätt så nervös och Ila känner sådant direkt. På grund av det gjorde jag några förarfel och vi fick 85 poäng och en sjunde plats av totalt 15 ekipage. En väldigt nervkittlande men rolig upplevelse och så glad att vi vågade och så stolt över Ila som gjorde allt jag bad henne om trots min nervositet. Medan vi var i Gävle var resten av gänget i Hassela och ställde ut Axa. Hon fick excellent, CHKK 1, CK och slutade som 2:a bästa tik!

I augusti var vi och ställde ut hundarna i Rättvik och det gick bäst för Axa på lördagen då hon blev fjärde bästa tik och på söndagen gick det bäst för Ila som blev andra bästa tik! 🙂

Lite senare i augusti var det dags för utställning i Ånge och där blev Axa andra bästa tik och Ila tredje bästa tik! vilka tjejer.

Axa och Ila poserar med CK-rosetterna.

Någon dag innan älgjakten släpptes Axa för träning och det gick väldigt bra! hon gjorde fina sökturer och efter en stund kom upptaget. Det blev stopp i upptaget och hon skällde i lite drygt en halvtimme innan ekipaget blev stött och gick först i gångstånd och därefter skenade älgen i 2-3 km tills Axa fick stopp på den ensamma älgen och skällde ståndskall i 1,5 h till innan en traktor kom och störde.

Men så var det dags för älgjakten i september och det är en av årets höjdpunkter! Ila fick tag på en tjur direkt vid släpp och det stod i upptaget. Jag och Anders som gick med Ila smög närmare och då kommer tjuren i sakta gångstånd emot oss och då fälldes den för Ila. När vi hade tagit ur tjuren gick vi några meter och Ila fick nya älgspår i nosen. Upptaget kom på 700 meter ifrån oss och ko och kalv fälldes av grannjaktlaget.

Dagen efter fick Axa tag på ko och kalv. Anders sköt på kalven men tyvärr blev det en skadeskjutning. Vi spårade rätt på kalven tillsammans med Axa och Ila som är viltspårschampions och efter en kortare spårning flyger kalven upp 30 meter framför oss och då valde vi att släppa Ila. Efter några minuter blev det ståndskall och Anders kunde gå och avsluta lidandet. Kon springer vidare och min syster fäller den på sitt pass.

Jakten fortsatte och hundarna arbetade flitigt med älg, även om de gärna ville skena på grund av vetskapen om passkyttar, fel vind och dylikt. Hundarna gjorde allt de kunde och skulle. Så det blev ändå några älgar fällda.

Axa med en udda 8-taggare efter ett bra arbete!

I oktober fick vi chansen att hjälpa andra jaktlag och det blev ju lyckat!

Ingemar och Axa.
Så fick även Ingemar vid ett annat jakttillfälle fälla en till älg för Axa.

Den 15 november var det dags för jaktprov med Axa. Vilken härlig upplevelse det blev, hon fick tag på en ensam ko som hon arbetade med och så bra att hon fick en 1:a! 🙂 Veckan efter, den 22 november var det återigen dags för ett jaktprov och även där arbetade hon på flitigt med ko och kalv så då fick hon sin andra 1:a! 🙂 knappt en vecka senare, den 28 november tog hon sin tredje 1:a och därmed var jaktchampionatet ett faktum. Kan säga att det var verkligen årets roligaste veckor! Så stolt och glad. Tack till alla som varit inblandad, ingen nämnd och ingen glömd.

Husse och Axa som gjort ett fantastiskt arbete tillsammans och så fick de lön för mödan också med jaktchampionatet! 🙂

I början av december styrde vi kosan mot Stockholm och Älvsjö för Stockholms Hundmässa. Under lördagen tävlade Ila och jag i Agrias rallylydnadscup. Det var en intressant upplevelse och roligt att ha fått deltagit och kvalat in. Under söndagen ställde vi ut och Ila blev Svensk Veteranvinnare 2018 och bästa veteran så vi fick chansen att visa upp oss i finalringen! 🙂

Svensk veteranvinnare 2018 – DK V-16 SE VCH RLD N RLD F SE VV-18 Dahlholmens Ila.

Vi får se vad året 2019 kommer att erbjuda. Det finns en del planerat, i alla fall i tankarna, så det blir spännande och se hur långt vi kommer i de planerna. Huvudsaken är att alla får vara krya och friska, så det hoppas vi på! med det sagt vill vi önska er ALLA….

ETT GOTT NYTT ÅR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *