Årets höjdpunkter 2017

NORDISK VINNARE 2015 – SVENSK VILTSPÅRCHAMPION – RALLYLYDNADSDIPLOM NYBÖRJARE – TYSK VINNARE 2017 – WORLD WINNER 2017 – TYSK UTSTÄLLNINGSCHAMPION  SVARTKÄRRETS AXA

DANSK VINNARE 2016 – RALLYLYDNADSDIPLOM NYBÖRJARE – SVENSK VILTSPÅRCHAMPION DAHLHOLMENS ILA

Detta är våra älskade gråhundstösar och under år 2017 har vi samlat på oss totalt sju nya titlar till stamtavlorna! vilket år det varit…! 🙂 såklart är det inte bara titlarna som spelar roll utan allt annat runtomkring är en lika viktig del. Jag ska summera året så gott det går så ni får ta del av det.

Året började faktiskt med älgjakt hos jaktlag som behövde och ville ha vår hjälp. Ila arbetade som vanligt på bra. Ena gången skällde hon på en ensam kalv i 4 timmar som ofrivilligt blev stött av några som skulle röja i skogen så det gick in på fel mark, och hur många gånger ekipaget försökte stötas tillbaka ville inte älgen tillbaka och Ila ställde om den vid varje försök.

Någon dag senare letade hon upp fem stycken älgar som hon går med i gångstånd mot en passkytt som skjuter på en kalv men bommar dessvärre. Ila fortsatte med älgarna mot en å och där simmade de över och Ila kom tillbaka.

I slutet av januari blev det utställning i Hudiksvall där Axa blev andra bästa tik och Ila kom efter Axa i öppenklasskonkurrensen.

I mars var det dags för en utställning i Heby. Axa vann tikklassen och blev dessutom BIR för domare Kerstin Henriksson! Axa’s uppfödare med dotter och andra valpköpare till dem var också där så vi deltog i Svartkärrets avelsklass med mamma DCH Lalabons Pärla och uppfödareklass och vann båda med HP! dessutom fick vi chansen att träffa Ilas mamma J (SE UCH) Dahlholmens Santa Clara som snart skulle fylla 15 år då. Bara någon vecka senare hade hon somnat in… Tack för den chansen Olle med dotter. Vi har ofta hört att Ila ska vara mamma upp i dagen utseendemässigt.

J (SE UCH) Dahlholmens Santa Clara snart 15 år gammal.

J (SE UCH) Dahlholmens Santa Clara snart 15 år gammal.

Vi har hunnit träna en hel del rallylydnad och viltspår. Båda är roliga och nyttiga att utföra som syssla med sin hund tycker vi.

Ila och husse in action med viltspår.

Husse och Axa efter ett lyckat viltspårspass.

Ila och jag precis vid startskylten vid en rallylydnadsbana.

I april var det dags för utställning i Ockelbo och där vann Axa och blev BIR för domare John Smedbakken! 🙂

BIM: J Elgheias Jerv och BIR: NORD V-15 SE VCH RLD N GW-17 WW-17 VDH CH Svartkärrets Axa.

Den 1 maj fick vi äntligen vårt kennelnamn HÄLJUMBERGETS godkänt och registrerat! känns så spännande och vi är så förväntansfulla på vad vi kan åstadkomma för att föra rasen framåt.

I maj startade Ila för första gången på en rallylydnadstävling, vilket hon borde gjort redan för flera år sen, men med en nervös matte, blev det först nu med stöd och peppning av fantastiska träningskompisar. Det var två rundor samma dag och Ila blev klart godkänd på båda. Ena rundan med 93 poäng och den andra med 89 poäng där 100 poäng är max. Helgen efter tävlade vi igen och samma lika, två rundor och Ila hade fått sin titel RLD N vid första rundan då det blev 89 poäng och även den andra rundan blev på 89 poäng. Dessutom fick vi domarens hederspris! 🙂

DK V-16 RLD N SE VCH Dahlholmens Ila med sina nyvunna priser från rallytävlingen.

Ila och jag som var trötta men såå glada då vi fixat vårt första rallylydnadsdiplom!

Vi tränade på under tiden med både viltspårsträningen men också lydnadsträningar. Aktivering i all form gillar både hundarna och vi!

Platsliggning.

Ila – stolt som en tupp med klöven efter ett viltspår.

Flickorna försöker klura ut hur aktiveringsleksaken fungerar..

I juni gick vi anlagsklassen med både Ila och Axa i viltspår för domare Ingvar Blom och det blev ett glatt besked då båda blev godkända!

Tjejerna och jag med domare Ingvar Blom.

När sommaren kom och vädret tillät åkte vi till sjön så hundarna fick simma och bygga muskler och träna upp konditionen, varvat med cykelträningar.

Ila och jag fick dessutom möjligheten att få vara med i Svenska Kennelklubbens tidning ”Hundsport” eftersom Ila var den första gråhunden i Sverige att bli RLD N och tanken var att få fler intresserade. Hoppas vi lyckades få någon fler intresserad, eller i alla fall nyfiken!

Under sommaren gick vi fler viltspårprov med tjejerna, tre prov i öppenklass och därefter kunde vi – med stor glädje efter allt arbete – titulera dem som SE VCH!

Ila, Axa och jag med domaren Ulrika Wermelin.

Här är bilden när de fått sitt championat med domare Ingvar Blom. Efter anlagsprov och tre raka 1:or i öppenklass varav två med HP. Foto: Lars Brungs.

Bjuder på två nya favoritbilder på Axa från i somras.

Här visade jag upp Axa för domare Esko Nummijärvi i Rättvik och hon vann öppenklassen med CK. Foto: Anders Johansson.

Utställning i Ånge stod näst på schemat och Axa blev även där BIR för domare Arvid Göransson! Ila kom 2:a i öppenklasskonkurrensen.

 BIM: Kolhagens Vulkan BIR: NORD V-15 SE VCH RLD N GW-17 WW-17 VDH CH Svartkärrets Axa.

Strax efter Ångeutställningen var det dags för något vi alla längtat till, älgjakten. På premiärdagen blev det inget skjutet. Däremot gjorde både Ila och Axa bra ifrån sig och fick tag på älg vid båda släppen.

Dagen efter släpptes Axa igen vilket resulterade i ett upptag direkt och det stod så fint still på upptagsplatsen som tyvärr var inne på grannmarken. Efter en stund sköt en i grannjaktlaget men bommade, vilket resulterade i sken till en i vårt jaktlag och där fälldes en ko.
Skytten för dagen Anki, Anders, husse och Axa med kon.
Några dagar senare sköts det en kviga för Axa på gångstånd som gick ca 200 meter efter skott och där skällde hon ståndskall tills den föll ihop och passkytten hörde ett brak. Medan hon rivde ragg på den älgen springer en ko och två kalvar i sken med en hund efter sig förbi Axa och den fällda kvigan. Ena kalven sköts av samma passkytt. Som även tar fast hunden som var efter då Axa struntade helt i kvigan och fortsatte med kon och kalven som var kvar. Det blev sken (inte helt oväntat) och över på andra sidan marken går det och där var Anders med Ila. En av våra passkyttar sköt på kon därborta men bommade, han såg inte att det var en kalv med. När Ila hörde skotten stack hon iväg dit och jagade tillsammans med Axa kalven och kon som var kvar. Axa fortsatte en bra bit till men Ila höll efter ännu mer och efter två mils förföljande av Ila sköt grannlaget kalven för henne!
Axa med kvigan.
Däremellan var Axa med om sin rallylydnadsdebut, men inte med mig som förare. Dagen innan rallylydnadstävlingen fick jag en akut blindtarmsinflammation och behövde opereras. Det är sådana gånger det är helt underbart med fina vänner! Linnea, som vi tränar både lydnad och rallylydnad, hämtade Axa och gick två av tre banor med henne varav ett godkänt resultat på 83 poäng. Linnea hörde av sig och kände sig helt lugn inför de andra två rundorna. Men när den andra rundan var gjord hade Axa betett sig konstigt och ville inte alls lyssna. Det visade sig att hon hade ätit upp alla riskakor och köttbullar som Linnea hade med som sin lunch… dessutom hade Axa även slickat i sig två lypsyl. Magen var sprängdfylld på henne och hon mådde inte alls bra. Så kan det gå. Jag är ändå helt överlycklig över den hjälp jag fick! Tack igen 🙂
Några dagar senare var det återigen dags för älgjakt. Ila fick tag på en 15-taggare och en kviga som fälldes av olika passkyttar för henne. Hon har vid varje släpp (!) denna säsong fått tag på älg!
Ila med 15-taggaren.
Ila med kvigan som fälldes för henne samma dag.
En annan jaktdag gick till så att Ila och husse fick chansen att jaga med ett annat jaktlag och Ila hittade älg som hon arbetade med i ca fem mil, gångstånd/sken och ståndskall om vartannat. Vi fick hämta henne vid en kalv.
 När det inte var jakt var det istället rallylydnad för Axa och mig. Vi fick ännu ett kvalificerade resultat och vi fick den dagen också domarens hederspris.
Axa och jag med priserna från rallylydnadstävlingen.
Älgjakten fortsatte och hundarna arbetade på i skogen. Tyvärr mycket stolpe ut trots fina hundarbeten.
Här hade Ila ståndskall/gångstånd på älg mot grannmarken… och ibland…
…Simmade älgarna över Ljungan…
…Och en gång simmade även Ila över Ljungan och vi fick åka med ilfart och hämta henne på grund av den större vägen som går där. Hon skulle fortsätta med älgen men tack och lov fick vi tag på henne…
…Här var det Axa som halvvägs simmat i Ljungan då även älgen hon jagade simmade över.
Så var det dags för Axa’s förhoppningsvis sista start i nybörjarklassen i rallylydnaden. Vi lyckades den dagen så väl att vi kom på tredje plats av alla startande och givetvis ett kvalificerande resultat. Nu var Axa RLD N!
Linnea, Axa och jag. Utan Linnea och hennes hjälp hade titeln fått vänta!
Axa nybliven RLD N!
Älgjakten fortsatte liksom dessa vidflugna älgar som gärna sprang in på grannmarken.
Vi har hunnit med en resa till Tyskland för att delta på WW-utställningen samt GW-utställningen. Det blev en extremt lyckad resa då Axa fick tre nya titlar med sig hem! WW-17 GW-17 samt VDH CH! 🙂 Ila kom som 2:a bästa tik båda gångerna. Jag tror fortfarande inte att detta har smält in hos mig än…
Axa – nybliven GW-17 WW-17 och VDH CH.
Några dagar efter att vi kommit hem hade Axa en fint ståndskall i 4,5 h innan en dam hade tagit fast henne på vägen då hon gick med älgen i gångstånd över vägen påväg mot grannmarken. Se film nedan!

Därefter arbetade Axa vid varje släpp med älg men väldigt snart kom det tyvärr mycket snö och vi har inte kunnat jaga något mer med hundarna… så himla synd men inget att göra åt, då vi gärna kommer hem med levande hundar istället för att de ska vara ihjälsparkade.

I december fick vi chansen att delta på en vikingaparad som Svenska Kennelklubben anordnat på Stockholm Hundmässa. En välordnad tillställning och en fin resa genom de olika länderna fick vi lyssna på och se lika många hundraser som hade härstamning ifrån länderna. När vi ankom till Norge klev jag och tjejerna fram i rampljuset och fick möjligheten att visa upp rasen Norsk älghund, grå (gråhund) för den stora och förväntansfulla publiken.

Ja en hel del har vi hunnit med under året som gått! många nya upplevelser, minnen och vänskaper har det blivit. Nu hoppas vi på att året 2018 blir så bra som möjligt för oss alla, GOTT NYTT ÅR önskar vi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *